Znate li tko je drugi najveći glodavac na svijetu?

Riječ je naravno o dabru, najvećem europskom glodavcu koji gradnjom brana nadmašuje i čovjeka, radi marljivo tijekom cijele godine bez obzira na uvjete i vremenske prilike, te vrlo inteligentno odabire svoj životni prostor.

Na području većeg dijela Europe obitava isključivo europski dabar (Castor fiber L.). Tijelo mu je kompletno pokriveno tamnom kestenjasto-sivkastom dlakom, osim repa koji je ljuskav. Živi uz vodene površine, u dobro zaštićenoj nastambi iznad razine vode, a kreće se najčešće kroz vodu. Tijelo mu je masivno s obzirom na veličinu drugih glodavca, međutim unatoč svojoj veličini i gotovo zdepastoj građi, dabar je izvrstan plivač i ronilac. Njegovi zubi sjekutići (glodnjaci) vrlo su specifični. Iznimno su veliki i neprestano rastu, a služe za hranjenje, čišćenje krzna, rušenje stabala te prenošenje grančica i mladunaca. Snažne čeljusti i oštri zubi glodnjaci u obliku dlijeta, dabru omogućavaju podgrizanje i rušenje stabala, što ne može niti jedna druga životinjska vrsta.

Iako izgradnjom nastambi i rušenjem stabala dabar pridonosi biološkoj raznolikosti i pruža povoljne uvjete za život mnogim drugim vrstama, u nekim slučajevima čini štetu na poljoprivrednim površinama, usjevima i nasadima te u šumama i cestama, a brane koje gradi ponekad uzrokuju i poplave. Iz tog je razloga Vlada Republike Hrvatske još 2020. godine donijela Odluku o osnivanju Nacionalnog povjerenstva za gospodarenje dabrom, koje bi trebalo izraditi i provoditi Plan gospodarenja dabrom u Republici Hrvatskoj te na odgovarajući način regulirati upravljanje ovom vrstom.

Nestašnog dabra snimljenog u jednom od zaštićenih područja Varaždinske županije, možete vidjeti na priloženom videu.

Skip to content