Trakošćan

Kategorija zaštite: park-šuma

Godina proglašenja zaštite: 1955.godine

Akt o proglašenju zaštite: Rješenje br. 1256/1955

Registarski broj u Upisniku zaštićenih područja: 38

Grad/općina: općina Bednja

Opis položaja: parkovni prostor, jezero i okolno šumsko područje uz dvorac Trakošćan u brežuljkastom kraju između Ravne gore, Macelja i Strahinščice

Površina zaštićenog područja: 487,19 ha

Natura 2000 područje: HR2001408 Livade uz Bednju I (POVS)

Osnovne značajke:

Jedna od najljepše formiranih parkovnih cjelina bogate vegetacije i zanimljivih vizura, koja pruža jedinstveni doživljaj netaknute prirode. Obuhvaća parkovni prostor oko dvorca Trakošćan, kao i okolno šumovito područje oko Trakošćanskog jezera. Parkovni prostor oko dvorca Trakošćan tipičan je primjer romantičarskog perivoja iz sredine 19. stoljeća, koji se do danas očuvao u gotovo izvornom obliku.

Perivoj se dijelom razvio iz autohtone šume hrasta kitnjaka i običnog graba, od koje su do danas ostali sačuvani pojedinačni primjerci starih hrastova. U perivoju su posađene i različite egzotične vrste drveća, koje kroz godišnja doba mijenjaju kolorističku sliku perivoja. Osobito i prepoznatljivo obilježje daje veliko umjetno jezero, čija površina iznosi oko 23 ha.

Povijesni podaci:

Ne zna se tko je i kada sagradio Trakošćan. Nastao je vjerojatno na samom početku 14. stoljeća kao manja utvrda u tadašnjem obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske. Trakošćan je bio jedan od najvećih feudalnih posjeda u Hrvatskoj, a punih 400 godina bio je u vlasništvu obitelji Drašković.

Današnji izgled dvorca potječe iz sredine 19. stoljeća, kada je podmaršal grof Juraj VI. Drašković obnovio ruševan srednjovjekovni grad i pretvorio ga u udoban i raskošan dvorac. Dvorac je obnovljen u neogotičkom stilu, a paralelno s obnovom dvorca odvijali su se i radovi na pregradnji doline i stvaranju umjetnog jezera, kao i uređenje okolnog romantičarskog perivoja.

Skip to content