Trakošćan

Kategorija zaštite: park-šuma

Godina proglašenja zaštite: 1955.godine

Akt o proglašenju zaštite: Rješenje br. 1256/1955

Registarski broj u Upisniku zaštićenih područja: 38

Grad/općina: općina Bednja

Opis položaja: parkovni prostor, jezero i okolno šumsko područje uz dvorac Trakošćan u brežuljkastom kraju između Ravne gore, Macelja i Strahinščice

Površina zaštićenog područja: 487,19 ha

Natura 2000 područje: HR2001408 Livade uz Bednju I (POVS)

Osnovne značajke:

Jedna od najljepše formiranih parkovnih cjelina bogate vegetacije i zanimljivih vizura, koja pruža jedinstveni doživljaj netaknute prirode. Obuhvaća parkovni prostor u neposrednoj okolici dvorca Trakošćan te šumovito područje oko Trakošćanskog jezera. Parkovni prostor oko dvorca Trakošćan tipičan je primjer romantičarskog perivoja iz sredine 19. stoljeća, koji se do danas očuvao u gotovo izvornom obliku.

Perivoj se dijelom razvio iz autohtone šume hrasta kitnjaka i običnog graba, a pojedinačni primjerci starih hrastova ostali su sačuvani do danas. Posađene su i različite egzotične vrste drveća koje kroz godišnja doba mijenjaju kolorističku sliku perivoja.

Veliko umjetno jezero, površine oko 23 ha, prepoznatljivo je  obilježje ovog prostora i svojevrsni zaštitni znak Trakošćana.

Povijesni podaci:

Ne zna se točno tko je i kada sagradio Trakošćan. Nastao je krajem 13. ili početkom 14. stoljeća kao manja utvrda u tadašnjem obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske.

Tijekom povijesti Trakošćan je promijenio više gospodara, a najdulje, punih 400 godina, bio je u vlasništvu obitelji Drašković, kao jedan od najvećih feudalnih posjeda u Hrvatskoj.

Današnji izgled dvorca potječe iz sredine 19. stoljeća, kada je podmaršal grof Juraj VI. Drašković obnovio ruševan srednjovjekovni grad i pretvorio ga u udoban i raskošan dvorac. Dvorac je obnovljen u neogotičkom stilu, a paralelno s obnovom odvijali su se i radovi na pregradnji doline i stvaranju umjetnog jezera, kao i uređenje okolnog romantičarskog perivoja.

Skip to content