Zimsko promatranje i prebrojavanje ptica vodarica – pridružite nam se!

Javna ustanova PRIRODA Varaždinske županije u suradnji s Centrom izvrsnosti za biologiju Varaždinske županije poziva sve ljubitelje ptica i prirode da se 14. siječnja 2023. godine uključe u tradicionalno međunarodno zimsko prebrojavanje ptica vodarica.

Glavata i krunata patka, patka gogoljica i patka batoglavica, liska, gnjurci i riječni galebovi jedva čekaju da ih pažljivo promotrite durbinom ili dalekozorom i prebrojite! Ako vam nisu motivacija različite vrste ptica, za koje možda niste ni znali da tijekom zime borave na Aquacity-u, dođite na zajedničko druženje u prirodi, na kojem možete mnogo toga naučiti o pticama i prirodnim vrijednostima rijeke Drave.

Za promatranje i prebrojavanje ptica vodarica nisu vam potrebne nikakve tehničke vještine, već samo dobra volja te topla odjeća i obuća, koja ne bi smjela biti upadljivih boja. Djelatnici Javne ustanove PRIRODA Varaždinske županije osigurat će svu potrebnu opremu (dalekozore, durbine, vodiče za promatranje), uz koju ćete moći naučiti prepoznavati i prebrojavati ptice. Zimsko prebrojavanje će se održati u subotu, 14. siječnja 2023., a predviđeno okupljanje je na parkiralištu kod Aquacityja u 9:00. Svi zainteresirani učenici osnovnih i srednjih škola, ali i njihovi roditelji, bake i djedovi koji nam se žele pridružiti, mogu se prijaviti na e-mail zastita.prirode@vz.t-com.hr ili putem sljedeće poveznice ovdje.

Ako se odlučite sudjelovati, požurite s prijavom, jer broj mjesta je ograničen!

Svojim sudjelovanjem možete dati doprinos poznavanju brojnosti i bioraznolikosti ptica močvarnih staništa i očuvanju prirode.

Dodatne informacije:

Zimsko prebrojavanje ptica vodarica (International Waterbird Census, IWC) je dugogodišnji projekt svjetskog prebrojavanja ptica na vodenim površinama kojeg organizira Wetlands International, svjetska organizacija za zaštitu močvarnih područja. Cilj mu je postizanje boljeg razumijevanja ugroženosti vrsta i njihovih staništa kroz praćenje brojnosti ptica na vodenim površinama. Najstariji je i najveći program monitoringa bioraznolikosti na svijetu, te ujedno i najveći projekt građanske znanosti. Provodi se od 1967. godine, a Republika Hrvatska u njemu sudjeluje od 1982. godine. Zahvaljujući dugoj tradiciji moguće je pratiti veličine populacija i njihove trendove, što su podaci koji služe kao podloga za pravovremenu zaštitu vrsta i staništa.

Tijekom siječnja svake godine, u organizaciju prebrojavanja ptica uključuju su javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima, organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i volonteri. Siječanj je pogodan za prebrojavanje vodarica jer je najhladniji mjesec u godini, te se smatra da su do tada sve ptice vodarice na svojim zimovalištima, a još nisu započele s proljetnom seobom te zbog toga neće doći do dvostrukog prebrojavanja. Rezultati prebrojavanja šalju se Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode, koja je nacionalni koordinator ove aktivnosti.

Skip to content