ZIMSKO PREBROJAVANJE PTICA VODARICA – PRIDRUŽITE NAM SE!

Već tradicionalno, tijekom siječnja održava se zimsko prebrojavanje ptica vodarica (IWC). Ova aktivnost održava se od 1967. godine u cijelome svijetu, a u Hrvatskoj ju koordiniraju Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, kao i udruge BIOM i ZEUS.

U organizaciju prebrojavanja ptica uključuju su i javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima, organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove te volonteri. Ako imate želju uključiti se, pridružite nam se 20. siječnja na jezeru Motičnjak. Za promatranje i prebrojavanje ptica vodarica nisu vam potrebne nikakve tehničke vještine, već samo dobra volja. Djelatnici Javne ustanove PRIRODA Varaždinske županije osigurat će svu potrebnu opremu (dalekozore, durbine, vodiče za promatranje ptica), uz koju ćete vođeni profesoricama iz Prve gimnazije Varaždin moći naučiti prepoznavati i prebrojavati ptice. Predviđeno okupljanje je na parkiralištu kod Aquacityja u 9:00 h, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na email zastita.prirode@vz.t-com.hr. Ako se odlučite sudjelovati, požurite s prijavom, jer broj mjesta je ograničen!

Siječanj je pogodan za prebrojavanje vodarica jer je najhladniji mjesec u godini, te se smatra da su u to vrijeme sve ptice vodarice na svojim zimovalištima, još nisu započele s proljetnom seobom, zbog čega je mala vjerojatnost da dođe do dvostrukog prebrojavanja. Svojim sudjelovanjem možete dati doprinos poznavanju brojnosti i bioraznolikosti ptica močvarnih staništa i očuvanju prirode.

 

Skip to content