Zaštita, uređenje i interpretacija špilje Vindija

U utorak, 11. srpnja, u Etno kući u Gornjoj Voći ponovno se okupio velik broj predstavnika znanstvene i akademske zajednice, odnosno institucija i ustanova koje su svojim radom i djelovanjem posredno ili neposredno vezane uz špilju Vindija, zaštićeno prirodno i kulturno dobro Republike Hrvatske. Sastanak je organiziran na inicijativu župana Varaždinske županije i Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, a domaćin sastanka bila je Općina Donja Voća.

Tom je prilikom predstavljeno i na samom lokalitetu razmatrano idejno rješenje zaštite i uređenja unutrašnjeg dijela špilje, koje je usmjereno na pronalaženje optimalnog rješenja za osiguravanje funkcionalne zaštite na ulazu u špilju, pronalaženje prihvatljivog načina kretanja kroz špilju, kao i odgovarajućeg načina zaštite svih kontrolnih profila špilje. Zbog ograničenih prostornih mogućnosti i zaštitnih ograničenja, interpretacija kulturnih i prirodnih vrijednosti špilje ovim će projektom biti obuhvaćena u jednom manjem obimu.

Također, usporedno s projektom zaštite i uređenja unutrašnjeg dijela špilje Vindija, planira se i sveobuhvatna interpretacija njezinih prirodnih i kulturnih vrijednosti u sklopu multidisciplinarnog interpretacijskog centra, za koji se na području Općine Donja Voća traži odgovarajuća lokacija, te prikupljaju podaci od različitih struka (arheologija, geologija, antropologija i slično ) potrebni za izradu projektnog zadatka. Nadamo se da će povodom šezdesete godišnjice zaštite Vindije kao spomenika prirode, paleontološkog (1964. – 2024.), konačno biti osigurani svi preduvjeti potrebni za njezinu primjerenu zaštitu, uređenje i interpretaciju, kakvu lokalitet tako velike vrijednosti i značaja i zaslužuje.

Skip to content