Vrtlarstvo i raznolikost kukaca u vrtovima!

Ako imate vrt koji obrađujete i želite pomoći znanstvenicima u istraživanju, pozivamo vas da ispunite upitnik o načinu vrtlarenja i raznolikosti kukaca u vrtovima!

Međunarodni tim znanstvenika istražuje navike vrtlara u zaštiti bilja te čimbenike koji utječu na vrtlarsku praksu u srednjoj, istočnoj i sjevernoj Europi. Projekt se provodi u deset država: Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Litvi, Latviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Kako bi proširili trenutno znanje o motivaciji za vrtlarenjem i vrtlarskim praksama te dobili uvid u stanje raznolikosti kukaca u vrtovima, istraživači su osmislili upitnik o vrtlarskim navikama i ekološkoj svijesti. Dr.sc. Lucija Šerić Jelaska s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i voditeljica projekta MEDITERATRI https://www.pmf.unizg.hr/biol/mediteratri koordinatorica je projekta za Hrvatsku. Ispunjavanjem upitnika doprinijet ćete jedinstvenom setu podataka koji mogu doprinijeti zaštiti okoliša i poboljšanju vrtlarske prakse u očuvanju raznolikosti.

Upitnik je anoniman i potrebno je 10-12 minuta za njegovo ispunjavanje. Za više detalja o projektu posjetite stranicu https://vargaszilay.hu/questionnaire/ i za ispunjavanje upitnika odaberite hrvatski jezik. Također, slobodno podijelite ovaj upitnik sa svima koji bi potencijalno željeli sudjelovati!

Upitniku možete pristupiti i skeniranjem QR koda.

 

Skip to content