Vikend u znaku prebrojavanja ptica vodarica

Dvadesetak volontera okupilo se u subotu na Motičnjaku i uključilo u ovogodišnje tradicionalno zimsko prebrojavanje ptica vodarica. Veliki dio njih polaznici su Centra izvrsnosti za biologiju Varaždinske županije, a bili su tu i učenici OŠ Tužno te VII. OŠ Varaždin. I uspjeli su uz pomoć mentorica prepoznati i prebrojati čak 120 riječnih galebova, 7 glavatih patki, 3 ćubasta gnjurca, 2 liske, 2 crvenokljuna labuda, 1 vodomara i 1 velikog vranca!
Centar izvrsnosti za biologiju i Prva gimnazija Varaždin, uz potporu JU Priroda Varaždinske županije, u ovom projektu sudjeluju još od 2015. godine. Prikupljanjem podataka o brojnosti vrsta ptica, učenici aktivno doprinose znanosti te upoznaju prirodne vrijednosti i veliku bioraznolikost vrsta Varaždinske županije. Na taj se način potiče i njihovo povezivanje s prirodom koja ih okružuje i razvija empatija, što je garancija da će prirodu u budućnosti cijeniti i štititi.

U suradnji s Centrom izvrsnosti Varaždinske županije, ali i Turističkom zajednicom Varaždinske županije, vjerujemo da će aktivnosti promatranja ptica u Varaždinskoj županiji postati još češće. Zahvaljujemo svima na odazivu, kao i županu Anđelku Stričaku, što je došao podržati naše aktivnosti!

Skip to content