Vidra, vladarica naših voda u posjeti Dravskoj park-šumi u Varaždinu

Simpatična vidra (Lutra lutra) smatra se najvećom europskom kunom. Prilagođena je životu u vodi, a obitava u svim vrstama slatkih voda, kao što su rijeke, jezera ili močvare.
Svoje jazbine  gradi na mirnim obalama rijeka, obično zaklonjenim gustim raslinjem ili starim stablima. Najaktivnija je u vrijeme kada počinje padati mrak i tada lovi. Njezina su hrana uglavnom ribe, rakovi, žabe i mali sisavci.

U 19. stoljeću vidra je bila široko rasprostranjena vrsta, dok je danas u potpunosti nestala s brojnih europskih rijeka. Razlog tome je onečišćenje voda, kao i uništavanje prirodnih staništa zahvatima uređenja rijeka. U Hrvatskoj je strogo zaštićena vrsta i ne smije ju se na bilo koji način uznemiravati, a nalazi se i na popisu tzv. Natura vrsta, važnih za očuvanje na području Europske unije. Tijekom 2021. godine, Javna ustanova PRIRODA Varaždinske županije je u sklopu projekta RIVERSIDE provodila istraživanje vidre na području Varaždinske županije (Mišel Jelić, Prirodoslovni odjel GMV), koje je potvrdilo prisutnost vidre u našoj županiji.

Da je vidra još uvijek prisutna na rijeci Dravi svjedoči i ovaj zanimljivi video, u kojem možete prisustvovati slasnoj večeri jedne vidre, i to na području Dravske park-šume u Varaždinu! Na meniju je, naravno, bila riba. Video je snimio Marin Jagačić, jedan mladi ljubitelj prirode, a mi mu ovim putem zahvaljujemo što je ovaj svoj doživljaj podijelio i sa nama.

Skip to content