Uz Svjetski dan pčela

„Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaju još oko četiri godine života“, poznata je izjava Alberta Einsteina koja nam pokazuje da je važnost oprašivača poznata odavno, međutim u posljednje vrijeme oprašivačima se poklanja sve više pažnje.

Oprašivač koji nam je svima najbolje poznat je medonosna pčela, Apis melifera, najbrojnija i najšire rasprostranjena vrsta udomaćenog oprašivača na svijetu. To je zavičajna vrsta u Africi, Europi i dijelu Azije, koja je za potrebe pčelarstva naseljena po cijelome svijetu. Medonosna pčela i druge udomaćene vrste oprašivača od velike su važnosti zbog svojeg doprinosa poljoprivredi i gospodarstvu, a pčelarstvo je doprinijelo i visokoj osviještenosti ljudskog društva o važnosti oprašivanja i oprašivača. Međutim, važno je naglasiti da medonosna pčela, zajedno s ostalim udomaćenim oprašivačima, čini samo mali dio ukupne raznolikosti divljih oprašivača.

U svijetu i u Hrvatskoj bilježi se značajno opadanje brojnosti pčelinjih zajednica, najviše kod divljih pčela i leptira. Prema europskoj Crvenoj listi ugroženih životinja jedna od deset vrsta pčela i leptira je pred izumiranjem. Uzroci se povezuju s djelovanjem čovjeka, intenzivnom poljoprivredom i prekomjernom upotrebom pesticida, gubitkom staništa, klimatskim promjenama te invazivnim stranim vrstama.

Svjetski dan pčela, koji se obilježava 20. svibnja svake godine, pruža priliku svima nama da promičemo aktivnosti koje će zaštititi i unaprijediti oprašivače i njihova staništa, utjecati na povećanje njihove brojnosti i raznolikosti te podržati održivi razvoj pčelarstva. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana pčela je „Pčela u suradnji s mladima“ („Bee Engaged with Youth“).

Kako bi zaštitili pčele i oprašivače, treba održavati i obnavljati njihova staništa u poljoprivrednim i urbanim sredinama te promicati biološku kontrolu štetnika i korištenja pesticida.

🐝🐝🐝🐝❤️🐝❤️

pcele

Skip to content