Ugledni američki antropolog posjetio je Špilju Vindiju

Bila nam je osobita čast i zadovoljstvo što je ovih dana u pratnji prof. dr. sc. Ivora Karavanića, redovitog profesora Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, našu Špilju Vindiju posjetio ugledni američki antropolog sa Sveučilišta Illinois State, prof. Fred H. Smith, ph. d.

Profesor Smith već gotovo 50 godina proučava nalaze euroazijskih fosilnih ljudi, a posebno se istaknuo analizama neandertalskih ostataka iz Krapine i Vindije. Postavio je tzv. »asimilacijski model«, prema kojemu su neandertalci u Europi bili biološki asimilirani u populaciju ranih modernih ljudi, prije tridesetak tisuća godina. Objavio je veliki broj knjiga, stručnih članaka i radova, provodio je terenska i laboratorijska istraživanja u Europi, zapadnoj Aziji i Africi te predavao na sveučilištima u Hamburgu i Tuebingenu (Njemačka) i Zagrebu (Hrvatska).

Umirovljeni američki antropolog prof. Fred H. Smith jedan je od vodećih znanstvenika na području proučavanja neandertalaca i evolucije anatomski modernih ljudi, a prvi je u svijetu ukazao na važnost antropoloških nalazišta u Hrvatskoj.

prof. Fred H. Smith, ph. d. u spilji Vindija

Skip to content