Trebamo li hraniti ptice zimi?

Čovjekovim utjecajem izmijenjen je i degradiran dobar dio prirode pa tako i brojna staništa ptica, a smanjili su se ili su u potpunosti nestali i uobičajeni izvori hrane koji su pticama bili dostupni tijekom zime. Zimskim hranjenjem pticama pomažemo pronaći dovoljnu količinu hrane te im time povećavamo šanse za preživljavanje. Pri tome je važno odabrati odgovarajuću hranu (sjemenke, životinjske masti, voće, ostaci salate, zelja, kelja i dr.), omogućiti pticama pristup pitkoj vodi te voditi računa o poziciji hranilišta i potencijalnim predatorima.

 

Osim što pomažemo pticama preživjeti hladno doba godine, hranjenje nam daje osjećaj zadovoljstva te ujedno pruža odličnu priliku za promatranje različitih vrsta ptica i njihovog ponašanja iz neposredne blizine.

 

Ipak, postoje situacije u kojima čovjek, premda u dobroj namjeri, pticama više odmaže nego pomaže. Neodgovarajuća hrana i loš odabir mjesta za postavljanje hranilice samo su neki od primjera, stoga u nastavku navodimo nekoliko savjeta:

  • Nikako nemojte hraniti ptice kruhom! Kruh je najnekvalitetnija hrana za ptice i sam po sebi nema prehrambenu vrijednost.
  • Većina ptica nema enzim potreban za razgradnju ugljikohidrata, stoga jedući kruh, ptice ne dobivanju ono što im je zapravo potrebno – energiju.
  • Ptice se mogu predozirati ugljikohidratima (šećerom), što dovodi do oboljenja i preranog uginuća. Isto se događa ako ih hranimo rižom.
  • Izbjegavati treba i bilo kakvu zasoljenu hranu i hranu od tijesta. Previše soli šteti pticama i čini ih žednima
  • Pogreška je i hranjenje ptica nakon kraja zime. U vrijeme gniježđenja važno je da ptice svoje mladunce hrane životinjskom hranom bogatom proteinima, a loveći kukce ptice obavljaju i važnu funkciju u ekosustavu (kontrola populacije kukaca).

Dakle, zaključak je: hranjenje ptica zimi – DA, ali odgovarajućom hranom uz vođenje računa o njihovoj sigurnosti, a s dolaskom toplijih dana pronalaženje hrane bolje je prepustiti samim pticama.

Više informacija o hranjenju ptica možete pronaći ovdje.

Skip to content