Travanj i travnjaci za oprašivače

Prvi su dani jednog od “najzelenijih” kalendarskih mjeseca u godini, mjeseca travnja čije ime je motivirano upravo pojavom i rastom trave. Livade oko nas naglo su se zazelenile, a s rastom trave počinje i sezona košnje. Znate li zašto ne bismo smjeli žuriti s prvom proljetnom košnjom trave u svojim vrtovima, dvorištima i gradskim parkovima?

Iako su na travnjacima dominantne različite vrste trava, među travom rastu i mnoge druge vrste biljaka, osobito one koje oprašivači vole i trebaju u ovo doba godine. Upravo te prve biljke poput tratinčica, dobričice, maslačka ili koprive, dragocjene su za opstanak prvih populacija oprašivača.

Važnost oprašivača poznata je odavno, međutim u posljednje vrijeme poklanja im se sve više pažnje. Glavni razlog za to je njihov nestanak u mnogim dijelovima svijeta, na što upućuju znanstvene činjenice: raznolikost i brojnost oprašivača značajno se smanjuje. Uzroci se povezuju s djelovanjem čovjeka, intenzivnom poljoprivredom i prekomjernom upotrebom pesticida, gubitkom staništa, klimatskim promjenama te invazivnim stranim vrstama.

Zbog uloge koju oprašivači imaju u ekosustavu, njihovo nestajanje može imati drastične posljedice za stabilnost i prilagodljivost kopnenih ekosustava, ali i za kvalitetu naših života. Primjerice, kakao, šljive, bademi, tikvice, krastavci, lubenica, heljda, šipak, trešnje i višnje samo su neki od primjera biljaka koje ovise o oprašivačima. Svijet bez oprašivača izgledao bi potpuno drugačije od današnjeg.

Istraživanja urbanih sredina u europskim zemljama pokazala su da privatni vrtovi i dvorišta, zajedno s gradskim parkovima, mogu biti utočište za divlje i domaće oprašivače i značajno doprinijeti opstanku pojedinih vrsta i zajednica. Stoga, ako imate vrt (ili čak samo balkon!), i vi možete doprinijeti očuvanju oprašivača!

Evo kako:

  • Odgodite prvu proljetnu košnju i pustite da vaše okućnice postanu “divlji vrtovi” umjesto “zelenih pustinja”
  • Sadite biljke pogodne za oprašivače i birajte ih tako da su uvijek pojedine vrste u cvatu
  • Birajte prvenstveno zavičajne vrste biljaka
  • Kosite rjeđe da se pčele vesele!

Više o Vrtovima koji zuje možete saznati na https://crobuzz.mingor.hr/wp-content/uploads/2023/09/Vrtovi_koji_zuje_web.pdf

oprašivaći

na rubu izumiranja

Skip to content