Tradicionalno splavarenje rijekom Dravom i Dunavom od Varaždina do Vukovara

Danas, 16. lipnja, u naselju Donja Dubrava započeo je već tradicionalni spust Drava – Dunav, Varaždin – Vukovar 2023, koji organiziraju članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora – Podružnica Varaždinske županije. Ovim već tradicionalnim splavarenjem rijekom Dravom i Dunavom do Vukovara i ove će se godine, 18. godinu za redom, odati počast Varaždinskim braniteljima koji su 1991. poginuli u Vukovaru.
Spust od Donje Dubrave do Vukovara traje 7 dana, te i ove godine ponovno ima svoju ekološku komponentu. Naime, pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Lovorke Gotal Dmitrović sa Sveučilišta Sjever, tijekom spusta provest će se i istraživanje kvalitete vode rijeke Drave, uzimanjem uzoraka vode radi ispitivanja prisustva teških metala.

Tradicionalan spust Drava – Dunav, Varaždin – Vukovar prilika je i za promociju ovog višestruko zaštićenog područja (područje Regionalnog parka Mura-Drava i ekološke mreže Natura 2000), koje je i dio Petodržavnog UNESCO Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, najvećeg zaštićenog riječnog područja u Europi. Prekogranična dimenzija područja uz rijeku Dravu temelj je za međusobno povezivanje i suradnju te ujedno i potencijal za buduće projekte koji doprinose očuvanju prirode, održivom turizmu i očuvanju tradicijske baštine.

 

 

Skip to content