Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki u Arboretumu Opeka

Od 22. do 26. svibnja ove godine u Hrvatskoj se po dvanaesti puta organizira Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki na nacionalnoj razini, s ciljem podizanja razine znanja javnosti i nadležnih institucija o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske koji su malobrojni i mahom zapušteni, te stanja u kojem se oni nalaze. Organizator Tjedna je Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva, u koju su organizirane ustanove koje upravljaju botaničkim vrtovima i arboretumima Hrvatske, s ciljem zajedničkog nastupa prema javnosti.

Kao i prethodnih godina, županijska JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode je zajedno sa Srednjom školom „Arboretum Opeka“ Marčan i ove godine organizirala različite aktivnosti koje će se tijekom navedenog Tjedna održavati u najstarijem zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture u Hrvatskoj – Arboretumu Opeka. Želja nam je da zajednički provedemo ugodne i korisne trenutke u našem arboretumu.

Stoga vas ovim putem pozivamo da u razdoblju od 22. do 26. svibnja posjetite Arboretum Opeka, odnosno prisustvujete raznovrsnim besplatnim događanjima (predavanja, radionice, vođeni obilasci, sportske aktivnosti …) koja će se tijekom Tjedna odvijati u arboretumu za školsku djecu i javnost.

 

Kako sudjelovati?

  1. Imati želju barem jedan dan provesti s nama u prirodi.
  2. Najaviti se na jednu od radionica ili predavanja za javnost na broj mobitela ili e-mail:

099 631 1810 (Tihana Dvorski Kralj, prof.), e-mail: tih.dvorski@gmail.com

  1. Uz odabranu radionicu ili predavanja naši vodiči odvest će vas u šetnju kroz

Arboretum.

Botanički vrtovi, arboretumi i botaničke zbirke imaju veliku vrijednost i važnost za hrvatsku kulturu, povijest i neposrednu zaštitu prirode: to su riznice raznolikog biljnog materijala, te kao takve imaju svoju ulogu i značenje u očuvanju biološke raznolikosti i zaustavljanju izumiranja biljaka.

 

Program tjedna u PDF-u možete preuzeti ovdje.

Skip to content