Tiskali smo Vodič za promatranje ptica uz rijeku Dravu

Rijeka Drava je sa svojim rukavcima, sprudovima i mrtvicama jedna od posljednjih očuvanih europskih nizinskih rijeka te je kao takva hranilište i gnijezdilište za mnoge vrste ptica. Područje hrvatskog toka rijeke Drave dio je i područja ekološke mreže Natura 2000 značajnog za ptice, što je bio poticaj nama u javnoj ustanovi da u posljednjih 6 godina izdamo već treću publikaciju na temu ptica. Nakon vrlo sadržajne publikacije Ptice uz Dravu koja je donjela popis 200-tinjak vrsta ptica koje možemo vidjeti uz rijeku Dravu u Varaždinskoj županiji i detaljnije predstavila njih 30-tak, prije dvije godine smo izdali i Ptičja posla – zabavnu knjigu o dravskim pticama za djecu, te prošle godine i Vodič za promatranje ptica uz rijeku Dravu u Varaždinskoj županiji. Sve tri publikacije izrađene su u sklopu projekata financiranih iz fondova Europske unije, u okviru kojih je nabavljena i oprema za promatranje ptica.

Vodič također donosi informacije o pticama koje možemo vidjeti uz Dravu, povezuje ih sa tipovima staništa na kojima pojedine ptice gnijezde ili borave, daje kartografski prikaz s lokacijama na kojima možemo promatrati ptice u Varaždinskoj županiji te donosi i osnovne informacije o promatranju ptica i pravilima ponašanja. Naime, iako promatranje ptica pridonosi popularizaciji zaštite ptica i prirode, ono može na ptice djelovati i negativno, uslijed pretjeranog posjeta pojedinim staništima. Stoga je važno da prilikom promatranja ptica poštujemo određena pravila ponašanja. Prisutnost promatrača nikako ne smije uzrokovati podizanje jata ptica koje su boravile na vodi ili uz nju, napuštanje gnijezda, prestanak hranjenja ili bilo koje drugo uznemireno ponašanje ptica. Ukoliko prilikom promatranja ptica uočimo promjene ponašanja ptica zbog naše blizine, trebali bi smo se brzo odmaknuti na udaljenost koju ptice toleriraju.

Aktivnost promatranja ptica privlači sve veći broj ljudi, stoga se izrada jednog takvog vodiča pokazala kao potreba, ali i nužnost.

Skip to content