Tisa u Čalincu

„LIJEČENJE“ TISE U ČALINCU

Sredinom svibnja započela je sanacija stabla tise u Čalincu. Naime, recentnom procjenom zdravstvenog stanja te sukladno nalazima ispitivanja mikrobioloških uzoraka tla i biljnih tkiva, utvrđeno je da je tisa zaražena fitopatogenim vrstama gljiva.

Kao mjera sanacije odabrana je biološka metoda: preparat na osnovi korisne gljive (plijesni) Trichoderma. Ova gljiva ulazi u simbiotski odnos sa stablom te svojom prisutnošću sprječava djelovanje i daljnje širenje patogena. Ipak, treba napomenuti da rezultate ne treba očekivati preko noći. Tretman će se periodički ponavljati, a njegov puni učinak očekuje se za 3 do 4 godine.

U aktivnosti sanacije i održavanja tise uključeni su JU Priroda Varaždinske županije, Općina Maruševec te Udruga Prijatelji Maruševca, a radove obavljaju stručnjaci tvrtke Urbani šumari d.o.o. JU Priroda Varaždinske županije nastavit će redovito pratiti zdravstveno stanje tise u Čalincu kako bi se očuvao ovaj rijetki primjerak.

 

OPĆENITO O TISI

Tisa (Taxus baccata) u Čalincu u općini Maruševec zaštićena je još daleke 1963. godine Rješenjem ondašnjeg Zavoda za zaštitu prirode SRH 114/3, ove je godine ujedno i šezdeseta obljetnica proglašenja njene zaštite. Zbog svojih dimenzija, osobito debla (opseg u prsnoj visini iznosi preko 4,20 m!), ubraja se među najveće sađene primjerke te vrste u Hrvatskoj. Pretpostavlja se da je tisa zasađena početkom 19. stoljeća, u perivoju koji je nekoć okruživao kuriju Pongratz. Perivoj, čija je površina iznosila oko 3 h, danas je u potpunosti  nestao, preostalo je tek nekoliko starih stabala koja su jedini dokaz njegovog postojanja, a među njima je i dvjestogodišnja tisa.

Skip to content