Svjetski dan životinja

Budućnost divljih životinjskih vrsta danas najviše ovisi o čovjeku,  što je jedan od razloga zbog kojeg se svake godine  4. listopada obilježava Svjetski dan životinja. I to od daleke 1931., već gotovo punih 90 godina! Slučajno ili ne, 4. listopad je i blagdan svetog Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja. Prilika je to da se javnost upozori na status divljih životinja, prava životinja, odnos čovjeka prema njima, kao i na općenitu važnost životinja za život na Zemlji.

U prošlosti, čovjek je svojim djelovanjem značajno utjecao na izumiranje divljih vrsta životinja, a izumiranje mnogih životinjskih vrsta predviđa se i u bliskoj budućnosti. Neke su vrste danas ugrožene zbog izravnog utjecaja na njihove populacije (lov, uzimanje iz prirode, unos novih predatora u ekosustave u kojima ih prije nije bilo i slično), a neke zbog neizravnih utjecaja kao što su gubitak staništa, klimatske promjene i drugo. Zbog gubitka divljih životinjskih vrsta dolazi do narušavanja prirodne ravnoteže, što u konačnici negativno utječe i na samog čovjeka. S ekološke perspektive danas možemo sagledavati i korištenje životinja u suvremenoj proizvodnji hrane, odjeće i obuće, kao i korištenje životinja za testiranja u različitim tipovima laboratorija. Unatoč dugogodišnjem zalaganju i naporima institucija i aktivista za prava životinja, u tom segmentu danas  još uvijek postoji prostor za poboljšanje statusa životinja i odnosa čovjeka prema njima.

Ako to želimo, svatko od nas može biti zaštitnik životinja. I to ne samo onih koje žive u suživotu s nama, već i onih koje su daleko od očiju javnosti. Ako zaista volite životinje, pokažite to u svojim svakodnevnim aktivnostima: zamijenite životinjske proizvode onima biljnog podrijetla i uživajte (barem ponekad) u zdravim i ukusnim veganskim jelima; birajte proizvode koji nisu testirani na životinjama; ne nosite prirodno krzno, kožu, vunu i svilu, već ih zamijenite odgovarajućim sličnim ekološkim materijalima; ne kupujte životinje, nego udomite psa ili mačku iz skloništa. Stvarajmo navike koje se temelje na suosjećanju, ljubavi, brizi i poštovanju životinja. Jer životinje nas trebaju, a o nama ovisi njihov opstanak i život na Zemlji.

Skip to content