Svjetski dan zaštite okoliša

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja svake godine u više od 140 zemalja svijeta, u spomen na održanu konferenciju Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972. godine, na kojoj je prihvaćen program zaštite okoliša UN-a. Ovo je jedan od najvažnijih datuma vezanih uz poticanje ekološke osviještenosti i djelovanja na području zaštite okoliša.

Ove godine Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod geslom „#BeatAirPollutin“ („Borba protiv onečišćenja zraka“). Obzirom da onečišćeni zrak ne poznaje granice i ne može se zadržati samo na jednom ograničenom području, učinkovita politika zaštite zraka moguća je samo djelovanjem na globalnoj razini.

Stoga je ovogodišnji cilj Svjetskog dana zaštite okoliša poticanje građana na odgovorno ponašanje, kako bi manjim promjenama u svojoj svakodnevici doprinijeli poboljšanju kvalitete zraka i na taj način pozitivno utjecali na očuvanje planete, te u konačnici i na zdravlje ljudi. Za više informacija o Svjetskom danu zaštite okoliša posjetite https://www.worldenvironmentday.global/ .

 

Skip to content