Svjetski dan voda

Dobro je poznato da bez vode nema života i da se ona nalazi svuda oko nas. Voda pokriva 71 % Zemljine površine, 2.5 % čini slatka voda, dok je iskoristive vode manje od 1 %. Kroz prirodne procese voda neprestano „kruži“ te je bitan sastojak živih organizama i stanište brojnim životinjskim i biljnim vrstama. Voda ima ogromnu vrijednost za naša kućanstva, hranu, kulturu, zdravstvo, obrazovanje, ekonomiju, naš prirodni okoliš i život u njemu te nas same.

Korištenje vode povećalo se šest puta u posljednjih sto godina i svake godine raste za 1 %, a očekuje se i povećanje korištenja vode u industrijske i energetske svrhe za 24 % do 2050. godine. S druge strane, milijarde ljudi u svijetu nema sigurnu vodu za piće, a mnogi umiru jer nemaju pristup pitkoj vodi. Zagađenja, klimatske promjene i u konačnici korištenje vode u većim količinama nego što ju Zemlja može nadomjestiti, prijete sve bržom nestašicom vode.

Voda je bitna za opstanak i produktivnost svih oblika života i ekosustava, stoga UN svake godine 22. ožujka kroz obilježavanje Svjetskog dana voda ističe globalnu važnost slatkovodnih voda. Obilježavanjem se podržava postizanje šestog cilja održivog razvoja (SDG 6), kojim se do 2030. godine želi osigurati pristup pitkoj vodi i higijenski uvjeti za sve ljude. Ovogodišnja tema obilježavanja je „Cijenite vodu“, kojom se potiče rasprava na temu što voda znači za svakog pojedinca, po čemu je voda važna za dom i obitelj, posao, kulturni život, opću dobrobit i okoliš. Svatko od nas može imati pozitivan utjecaj na održivu upotrebu vode optimiziranjem svojih svakodnevnih rutinskih navika vezanih uz korištenje vode (npr. zatvaranjem slavine za vrijeme pranja zubi, tuširanjem umjesto kupke u kadi i slično) – što je posebno važno budući da je voda danas više nego ikada pod pritiskom i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu zbog porasta svjetske populacije, njezinog korištenja vezanog za energetiku, poljoprivredu i industriju.

Više o obilježavanju svjetskog dana voda možete pročitati na: https://www.unwater.org/worldwaterday2021/

Skip to content