Svjetski dan voda

U cilju podizanja svijesti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode, svake godine se dana 22. ožujka obilježava Svjetski dan voda. Ovogodišnja tema je posvećena „Vodi i klimatskim promjenama“, s obzirom na činjenicu da ekstremni klimatski uvjeti vodu čine još oskudnijom i zagađenijom. Prilagodbom klimatskim promjenama, a posebno njenim učincima na vodne resurse, možemo zaštititi zdravlje i spasiti  brojne ljudske živote.  Učinkovitije korištenje vode može utjecati i na smanjenje emisija stakleničkih plinova te tako imati učinak i na ublažavanje klimatskih promjena.

Voda je izvor života, a istovremeno i jedan od danas najugroženijih prirodnih resursa. Velika potrošnja, uz velika onečišćenja zdrave i čiste vode, razlog su što je voda za piće s vremenom postala teško dostupna ili čak i nedostupna milijunima ljudi širom svijeta. Potrebe za pitkom vodom u svijetu sve su veće, a zalihe su svakim danom sve manje. Voda postaje prirodni resurs ograničenih količina i ukoliko ju ne počnemo koristiti s oprezom i u razumnim količinama, pitanje je vremena kada ćemo ostati bez nje. (više na: https://www.worldwaterday.org/)

Iako vodu trebamo racionalno koristiti, ovih dana nikako ne smijemo zaboraviti da je pažljivo i učestalo pranje ruku sapunom i sredstvom za čišćenje na bazi alkohola izuzetno važno za ograničavanje širenja zaraze koronavirusom!

Skip to content