Svjetski dan vlažnih staništa

Svake godine, 2. veljače obilježava se Svjetski dan vlažnih staništa, s ciljem podizanja globalne svijesti o njihovoj iznimnoj važnosti za ljude i planet Zemlju. Zemlje potpisnice Ramsarskog sporazuma, među kojima je i Republika Hrvatska, napravile su iskorak u očuvanju i zaštiti svojih vlažnih staništa, mjesta bogate bioraznolikosti i velike prirodne važnosti.
Ove godine, na Dan vlažnih staništa, Ramsarska konvencija slavi svoj 50. rođendan.

Ovogodišnja je tema Svjetskog dana vlažnih staništa na globalnoj razini „Vlažna staništa i voda“,  koja ističe vlažna (močvarna) područja kao izvor slatke vode i potiče akcije njihova obnavljanja, zaštite i očuvanja. Jer najviše slatke vode potječe upravo iz tih područja, a neodrživ razvoj, rast stanovništva, urbanizacija i potrošnja stavljaju velik pritisak na zalihe slatke vode, što povećava mogućnost sve brže nestašice pitke vode.

Osim negativnog utjecaja na stanovništvo, kvalitetu života i ekonomiju, nestanak vlažnih (močvarnih) područja se negativno odražava i na brojne biljne i životinjske vrste, od kojih se neke suočavaju s izumiranjem.

Veliki dio područja Varaždinske županije vezan je uz rijeku Dravu, koja predstavlja jedan od posljednjih očuvanih doprirodnih tokova nizinskih rijeka u srednjoj Europi.  Osim što je izvor slatke vode, sa svojim vlažnim staništima (poplavne šume, vlažni travnjaci, rukavci i slično) to je područje stanište brojnih ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su neke indikatori dobro očuvanog prirodnog riječnog područja. U tom smislu važno je i dalje čuvati rijeku Dravu od različitih zagađenja te primjerenim ponašanjem doprinositi suživotu s biljnim i životinjskim svijetom.

Više o ovogodišnjem Svjetskome danu vlažnih staništa pročitajte na sljedećoj poveznici: https://www.worldwetlandsday.org/materials

WWD21_Factsheet_E_print@home

WWD21_posterA1_E_print@home

 

Skip to content