Svjetski dan hrane

Svjetski dan hrane obilježava se 16. listopada svake godine u više od 150 zemalja svijeta, a povod za obilježavanje je osnivanje Organizacije za prehranu i poljoprivredu 1945. godine u sklopu Ujedinjenih naroda (UN).

Hrana je preduvjet ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba. Njenim unosom svakodnevno utječemo na naše zdravlje, o kojem nažalost premalo razmišljamo s obzirom na ubrzani način života, manjak slobodnog vremena te postojeći rastući problem pomanjkanja zdrave hrane i rasta industrijski prerađene i uzgojene hrane. Na taj način, u svoj organizam unosimo nedovoljnu količinu vitamina i minerala koji su esencijalni za naše zdravlje. Rješenje tog problema leži u povezivanju različitih znanstvenih struka i poljoprivrednih stručnjaka, u cilju osiguravanja održivog prehrambenog sustava čija je svrha dostupnost sigurne, zdrave i nutritivno vrijedne hrane. Povezivanje proizvodača u klastere te povećana kontrola hrane, njene distribucije i prodaje pozitivno utječe na kvalitetu hrane u prehrambenom lancu, njenu dostupnost svima te ujedno pridonosi trendu povećanja kvalitete hrane na svjetskoj razini.

Za više informacija o Svjetskom danu hrane, posjetite www.fao.org .