Susret projektnih partnera s područja Petodržavnog UNESCO-ovog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

Javna ustanova PRIRODA Varaždinske županije bila je domaćin susreta koji je 30. kolovoza 2022. godine u Varaždinu okupio projektne partnere iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije, kao i neke od pridruženih partnera projekta lifelineMDD (Protecting and restoring ecological connectivity in the Mura-Drava-Danube river corridor through cross-sectoral cooperation).

Tema susreta bila je razmjena iskustva u provedbi Nacionalnih treninga namijenjenih osposobljavanju polaznika za održavanje edukativnih programa u postojećim i budućim Školama uz rijeku (River’scool), koji su kao jedna od projektnih aktivnosti od ožujka do svibnja 2022. godine provedeni u svih pet država s područja Petodržavnog UNESCO-ovog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Izlagači tijekom sastanka bile su i hrvatske trenerice, ujedno i vanjske suradnice Javne ustanove, Martina Vidović, prof. biologije i Anamarija Melnjak, prof. biologije i kemije koje su prezentirale iskustva s provedenog nacionalnog treninga u Hrvatskoj.

Nakon prezentacijskog dijela uslijedio je kratak obilazak Dravske park-šume u Varaždinu, tijekom kojeg su projektnim partnerima prezentirane dosadašnje aktivnosti Javne ustanove PRIRODA Varaždinske županije usmjerene na edukaciju i interpretaciju prirodnih vrijednosti rijeke Drave, kao i planovi vezani uz organizaciju buduće edukacije u okviru Škole uz rijeku (River’scool). Naime, koncept prekogranične mreže edukacije u okviru Škola uz rijeku (River’scool) podrazumijeva mjesta na otvorenom pored rijeka na kojima se edukatorima pruža prilika da povežu učenje s avanturom, zabavom i igrom. U sklopu projekta razvijeni su i razni didaktički materijali te Priručnik za obuku koji sadrži uputu za provedbu obrazovnog programa u prirodi za različite dobne skupine, kao i upute za  osmišljavanje edukacije na otvorenom, na način da djeca ne primaju informacije samo pasivno, već ih se potiče da sami doživljavaju, spoznaju, isprobavaju, istražuju i osjećaju prirodu svim svojim osjetilima.

Priroda i prirodno okruženje pružaju nam priliku za podučavanje na inovativan i kreativan način. I odrasli i djeca vole se igrati, a učenje uz igru pomaže kod usvajanja velike količine informacija s mnogo više lakoće. Igra potiče koncentraciju i motivaciju, a na edukatorima je zadatak da u prirodnom okruženju stvore dobru atmosferu, potaknu znatiželju i usmjere pažnju na promatranje i aktivno istraživanje prirode.

Konačni cilj navedenih aktivnosti i cjelokupnog pedagoškog okvira razvijenog u sklopu projekta lifelineMDD jest osvještavanje i uključivanje lokalne zajednice u očuvanje i zaštitu prirode putem edukacije, što bi u konačnici trebalo rezultirati boljim očuvanjem prirodnih vrijednosti na području UNESCO-ovog Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

 

 

 

Skip to content