Šišmiši ne prenose virus COVID-19

Slučajevi ubijanja šišmiša u pojedinim dijelovima svijeta su neopravdana mjera za suzbijanje epidemije COVID-19 bolesti i povod za reakciju s međunarodne razine, odnosno zajedničku informaciju Konvencije o migratornim vrstama (CMS), Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS) i Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) o šišmišima.

Informacija ukazuje na to da šišmiši ne prenose COVID-19, već se bolest prenosi s čovjeka na čovjeka. Također, ne postoje dokazi da se virus SARS-COV-2 inicijalno prenio direktno sa šišmiša na čovjeka. I dalje se provode znanstvena istraživanja kako bi se utvrdilo iz kojeg izvora i uz koje posrednike je virus prešao na čovjeka.

U prirodi živi oko 1.400 vrsta šišmiša. Mnoge vrste su se prilagodile urbanom okruženju, žive u dvorišnim vrtovima, gradskim parkovima, pa čak i ispod mostova – a da ne predstavljaju ni najmanju opasnost za čovjeka. Šišmiši nam pružaju ogromne koristi, uključujući oprašivanje, širenje sjemena i suzbijanje štetočina. Mnoge su vrste ugrožene i potrebna im je naša pomoć da bi preživjele, a pojedine su i zaštićene međunarodnim konvencijama i sporazumima (CMS i EUROBATS). Međutim, potrebno je učiniti mnogo više da bi se osigurao opstanak ovih vrsta širom svijeta. Iako ubijanje šišmiša neće imati učinka na širenje COVID-19, moglo bi nepovoljno utjecati na njihovu brojnost. Sličan, pogrešno usmjeren fokus, dogodio se na vrhuncu ptičje gripe 2006. godine, kada se bez razloga zahtijevalo  uklanjanje migratornih ptica močvarica i isušivanje njihovih močvarnih staništa.

Na stranici EUROBATS sporazuma dostupan je kratki video o ovoj temi – https://www.eurobats.org/sites/default/files/documents/pdf/COVID-19/COVID-19%20BATS.mp4

A objavljene su i detaljne informacije iz različitih relevantnih izvora – https://www.eurobats.org/node/2571

Molimo vas da se pridružite nastojanjima da se širenjem provjerenih informacija spriječi nova potencijalna ugroza za već ugrožene šišmiše.

Skip to content