Regionalni park Mura – Drava slavi svoj 13. rođendan

Prije punih 13 godina, 10. veljače 2011., Vlada Republike Hrvatske donijela je Uredbu o proglašenju Regionalnog parka Mura – Drava, čime je u Hrvatskoj proglašeno prvo zaštićeno područje u toj kategoriji. Ovaj prvi proglašeni regionalni park prostire se na površini većoj od 87.000 hektara, a proteže se kroz pet hrvatskih županija, među kojima je i Varaždinska.

U proteklih 13. godina, kroz uspostavu Petodržavnog UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav te realizaciju brojnih aktivnosti u okviru različitih projekata, ovaj je park postigao svoju prepoznatljivost i u međunarodnim okvirima. Krajem 2023. godine donesen je Plan upravljanja Regionalnim parkom Mura – Drava i pridruženim zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, kojim su planirane aktivnosti očuvanja vrsta i staništa na tome području za iduće desetogodišnje razdoblje.

Suradnja na razini županijskih javnih ustanova koje upravljaju ovim zaštićenim područjem, uključujući i suradnju s različitim dionicima odnosno korisnicima područja te implementacija održivih praksi upravljanja i edukacije, ključan su preduvjet u ostvarivanju dugoročne održivosti i očuvanja prirodnih vrijednosti. Našem najstarijem regionalnom parku u Hrvatskoj želimo sretan rođendan!

Skip to content