Radionica orezivanja stabala u Arboretumu Opeka

U subotu, 30. travnja, u Arboretumu Opeka održana je pokazna radionica orezivanja stabala, odnosno uklanjanja imele u organizaciji Udruge „Zasadi stablo, ne budi panj“. Bila je to prilika da se pozornost javnosti skrene na potrebu za osiguravanjem pravilnog pristupa u njezi stabala, budući da su u praksi česti slučajevi prekomjernog orezivanja, odnosno neodgovarajućeg održavanja urbanog zelenila.

Arboretum Opeka je bogata dendrološka zbirka u kojoj se nalazi velik broj starih stabala, velike krajobrazne i ekološke vrijednosti koja zahtijevaju posebnu pažnju i njegu. Naime, stabla koja se nalaze u visokom stadiju zrelosti zbog svoje osjetljivosti zahtijevaju drugačiji pristup njege od mladih stabala. Suvremenim pristupom u dijagnostici zdravstvenog stanja stabala koji nude certificirani stručnjaci, danas je moguće gotovo svakom stablu produžiti životni vijek.

Ispitivanja zdravstvenog stanja i stabilnosti, odgovarajuća analiza rezultata dobivenih mjerenjem različitim instrumentima, izrada planova upravljanja te provedba mjera njege i sanacije na starim, veteranskim stablima vrlo je osjetljiv i zahtjevan zadatak. Potrebna je široka paleta znanja, iskustva, primjena različitih instrumenata i alata te sposobnost procjene i primjene kompleksnih kombinacija različitih postupaka kako bi se osigurala ispravna sanacija i očuvanje starih, veteranskih i povijesno važnih stabala.

 

Skip to content