Proljetnice u cvatu

Proljetnice su prve biljke koje cvjetaju nakon zime, a s obzirom na to da se pojavljuju čak i prije kalendarskog početka proljeća, nazivaju se i vjesnicima proljeća.

Velikim dijelom to su zeljaste biljke koje nepovoljno razdoblje godine (zimu) preživljavaju u obliku podzemnih organa (lukovica, gomolja i podanaka). U podzemnim organima proljetnice skladište tvari koje im omogućavaju klijanje, cvatnju i stvaranje ploda početkom nove vegetacijske sezone. Upravo zbog toga, sakupljanje cijelih biljaka dovodi do njihovog trajnog uklanjanja sa staništa, što utječe na veličinu njihovih prirodnih populacija.

Proljetnice se najčešće nalaze u svijetlim listopadnim šumama i šikarama te na njihovim rubovima, ali i na staništima poput travnjaka i voćnjaka

Najpoznatija i najrasprostranjenija proljetnica zasigurno je visibaba, koja je ujedno i najranija proljetnica. Proljetni drijemovac pomalo nalikuje na visibabu, ali se razlikuje po listićima ocvijeća koji su svi jednake duljine i sa žutozelenim mrljama. Bijela šumarica također je česta vrsta koja u velikoj brojnosti prekriva šumsko tlo. Srodna joj je strogo zaštićena velika šumarica.

Žuta šumarica, za razliku od ostalih šumarica, ima žute cvjetove i sliči žabnjacima. Žute cvjetove ima i rana ozimica, rijetka vrsta koja među prvima procvjeta. Rani jaglac ima prepoznatljive prizemne cvjetove u nijansama žute i naborane listove. Proljetni jaglac cvate kasnije, a kod njega se tamnožuti cvjetovi nalaze na zajedničkoj stapci.

Šafrani su česte proljetnice s prizemnim cvjetovima ljubičaste ili bijele boje, a pojedine vrste strogo su zaštićene. Ljubičastomodri cvjetovi jetrenke izgledom nalikuju cvjetovima šumarice, pa se jetrenka naziva i plavom šumaricom. Dvolisni procjepak vrsta je plavih cvjetova koja nastanjuje različite tipove šuma. Šumski cecelj prepoznatljiv je po cvjetovima s bijelim laticama prošaranim ljubičastim žilicama te listovima koji podjećaju na djetelinu. Na vlažnim i sjenovitim staništima pronalaze se mirisna ljubica te šuplja i čvrsta šupaljka. Ljuskava potajnica različita je od svih ostalih vjesnika proljeća jer ne razvija listove nego parazitira na korijenju različitih vrsta drveća i grmlja. Ljekoviti plućnjak specifičan je po svom točkastom lišću, a zanimljivo je da boja cvjetova ovisi o starosti; mladi cvjetovi su ljubičasti, a kako stare postaju sve modriji. Pasji zub, vrsta crvenoljubičastih cvjetova i neobičnih, pjegavih listova, smatra se jednom od najljepših proljetnica. Mali zimzelen stvara guste tepihe na šumskom tlu, a biskupska kapica raste obično u velikim populacijama u listopadnim šumama. U brdskim i pretplaninskim bukovim šumama raste mišje uho, zeljasta trajnica intenzivno plavih cvjetova, te drvenaste vrste obični likovac i strogo zaštićeni Blagajev likovac.

Posebno treba istaknuti rijetke proljetnice poput crnkaste sase, kockavice, velecvjetnog i crnocrvenog kukurijeka koje su također strogo zaštićene, što znači da je zabranjeno njihovo branje, rezanje, iskopavanje, sakupljanje i uništavanje.

Skip to content