Programi 8. Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirka – POZIV

Od 14. do 18. svibnja ove godine u Hrvatskoj se po osmi puta organizira Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki na nacionalnoj razini, s ciljem podizanja razine znanja javnosti i nadležnih institucija o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske koji su malobrojni i mahom zapušteni, te stanju u kojem se nalaze. U tom tjednu širom Hrvatske odvijat će se raznovrsna besplatna događanja u vrtovima, botaničkim zbirkama i arboretumima (predavanja, radionice, vođeni obilasci, prigodne predstave i koncerti) za školsku djecu i javnost. Organizator Tjedna je Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva, u koju su organizirane ustanove koje upravljaju botaničkim vrtovima i arboretumima Hrvatske radi zajedničkog nastupa prema javnosti.

Kao i prethodnih godina, JU PRIRODA Varaždinske županije je zajedno sa Srednjom školom „Arboretum Opeka“ iz Marčana-Vinica i ove godine organizirala mnoštvo aktivnosti koje će se tijekom navedenog Tjedna održavati u najstarijem zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture u Hrvatskoj – Arboretumu Opeka. Želja nam je da se tijekom Tjedna skupimo u što većem broju, te zajednički provedemo ugodne i korisne trenutke u našem arboretumu.

Stoga vas pozivamo da u razdoblju od 14. do 18. svibnja posjetite Arboretum Opeka, odnosno prisustvujete na raznovrsnim besplatnim događanjima koja će se tijekom Tjedna odvijati u arboretumu za školsku djecu i javnost.

Kako sudjelovati?

  1. Imati želju barem jedan dan provesti s nama u prirodi;
  2. Najaviti se na jednu od radionica ili predavanja za javnost na e-mail: tih.dvorski@gmail.com ili broj mobitela 099 6311810 (Tihana Dvorski Kralj);
  3. Uz odabranu radionicu ili predavanja naši vodiči odvest će vas u šetnju kroz Arboretum;
  4. Učeničke zadruge i udruge koje su svojim djelovanjem vezane uz prirodu i okoliš mogu prodavati svoje proizvode na besplatnim štandovima (obavezna prethodna najava).

Botanički vrtovi, arboretumi i botaničke zbirke imaju veliku vrijednost i važnost za hrvatsku kulturu, povijest i neposrednu zaštitu prirode: to su riznice raznolikog biljnog materijala, te kao takve imaju svoju ulogu i značenje u očuvanju biološke raznolikosti i zaustavljanju izumiranja biljaka.

Program 8. tjedna – ARBORETUM OPEKA

Skip to content