Programi 9. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirka – POZIV

Od 13. do 17. svibnja ove godine u Hrvatskoj se po deveti puta organizira Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki na nacionalnoj razini, s ciljem podizanja razine znanja javnosti i nadležnih institucija o vrijednostima botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske koji su malobrojni i mahom zapušteni, te stanju u kojem se oni nalaze. Organizator Tjedna je Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatskog botaničkog društva, u koju su organizirane ustanove koje upravljaju botaničkim vrtovima i arboretumima Hrvatske, s ciljem zajedničkog nastupa prema javnosti.

Kao i prethodnih godina, županijska JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode je zajedno sa Srednjom školom „Arboretum Opeka“ Marčan i ove godine organizirala mnoštvo aktivnosti koje će se tijekom navedenog Tjedna održavati u najstarijem zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture u Hrvatskoj – Arboretumu Opeka. Želja nam je da se tijekom Tjedna skupimo u što većem broju, te zajednički provedemo ugodne i korisne trenutke u našem arboretumu.

Stoga vas ovim putem pozivamo da u razdoblju od 13. do 17. svibnja posjetite Arboretum Opeka, odnosno prisustvujete raznovrsnim besplatnim događanjima (predavanja, radionice, vođeni obilasci…) koja će se tijekom Tjedna odvijati u arboretumu za školsku djecu i javnost.

Kako sudjelovati?

 1. Imati želju barem jedan dan provesti s nama u prirodi;
 2. Najaviti se na jednu od radionica ili predavanja za javnost na broj mobitela
  091 600 2682 (Nataša Posavec) ili e-mail: posavec.natasa@gmail.com;
 3. Uz odabranu radionicu ili predavanja naši vodiči odvest će vas u šetnju kroz
  Arboretum;
 4. Učeničke zadruge i udruge koje su svojim djelovanjem vezane uz prirodu i okoliš
  mogu prodavati svoje proizvode na besplatnim štandovima (obavezna prethodna
  najava).

Botanički vrtovi, arboretumi i botaničke zbirke imaju veliku vrijednost i važnost za hrvatsku kulturu, povijest i neposrednu zaštitu prirode: to su riznice raznolikog biljnog materijala, te kao takve imaju svoju ulogu i značenje u očuvanju biološke raznolikosti i zaustavljanju izumiranja biljaka.

Program 9. tjedna – ARBORETUM OPEKA

Skip to content