Priroda se „guši“ u plastici

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša usmjerena je na problem onečišćenja plastikom. Naime, upotreba umjetno sintetiziranih polimera koje nazivamo plastikom od pedesetih godina 20. stoljeća do danas preplavila je naš svijet i promijenila način na koji živimo, ali ujedno dovela i do velikog onečišćenja prirode i okoliša.

Iako plastika ima mnogo vrijednih namjena, u posljednjih 50 godina postali smo ovisni o plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu – s teškim ekološkim, društvenim, ekonomskim i zdravstvenim posljedicama. U svijetu se danas proizvede oko 400 milijuna tona plastičnog otpada svake godine, od čega je polovica ukupne proizvedene plastike namijenjena jednokratnoj upotrebi – korištena je samo jednom i zatim je bačena. Tržište je preplavljeno različitim jednokratnim plastičnim proizvodima, što ima za posljedicu opterećenje okoliša otpadom koji završava u tlu, jezerima, rijekama i morima pa danas gotovo da više nema kutka Zemlje bez plastike. Plastika, uključujući mikroplastiku, sada je sveprisutna u našem prirodnom okruženju: ona postaje dio Zemljinog fosilnog zapisa i oznaka antropocena, naše trenutne geološke ere.

I ljudsko zdravlje neraskidivo je povezano sa stanjem okoliša. Iako nam utjecaj plastike na zdravlje ljudi još uvijek nije u potpunosti poznat, podaci provedenih znanstvenih istraživanja nam pokazuju da plastiku iz okoliša unosimo u tijelo u obliku mikro i nanoplastike udisanjem zraka, kroz hranu i vodu pa čak i kroz kožu. Stoga je krajnje vrijeme da promijenimo način na koji proizvodimo, trošimo i odlažemo plastiku koju koristimo.

Moguća rješenja nisu jednoznačna, međutim za svako od njih potrebna je sinergija svih ključnih dionika: od međunarodnih  tijela, nacionalnih i lokalnih vlasti preko proizvođača plastike, reciklažne industrije, trgovaca i naravno potrošača. Na individualnoj razini, osim odvajanja i posebnog odlaganja plastičnog otpada u svrhu recikliranja, svatko od nas može iskazati osobnu brigu za zdrav okoliš na način da, primjerice, u kupovini biramo hranu bez plastične ambalaže kad god je to moguće te koristimo vrećice i ambalažu za višekratnu uporabu.

Skip to content