Pripremimo zajednički obalu za ptice bregunice!

Pozivamo sve volontere i ljubitelje prirode da nam se i ove godine pridruže u akciji uređenja strme riječne obale za gniježđenje ptica bregunica. Volonterska akcija održat će se 28. ožujka (utorak) 2023. godine na obali rijeke Drave u općini Cestica, na lokaciji nizvodno od mosta u Malom Lovrečanu. Akcija počinje u 9 sati, a samo okupljanje će biti ispred doma Sportskog ribolovnog kluba „Općine Cestica 1995“.

Kreiran je obrazac na koji se svi zainteresirani mogu prijaviti, obrazac se nalazi na sljedećoj poveznici: https://forms.gle/s8T3YD964hCAN6SHA

Za sve volontere osigurana je hrana i piće. Potrebno je odjenuti i obući prikladnu odjeću i obuću (radnu), te ponijeti zaštitne rukavice i potreban ručni alat (motike, lopate ).

Bregunica (Riparia riparia) je najmanja europska lastavica. Živi u kolonijama, njezina prisutnost na nekom području pokazatelj je dobro očuvanih rijeka i riječnog ekosustava, a u značajnoj mjeri doprinosi i redukciji insekata poput komaraca. Najčešće gnijezdi u gornjem dijelu strme, erodirane obale, jer strmina i nedostupnost za nju znače zaštitu od grabežljivaca. Akcijom čišćenja riječne obale, bregunicama će se olakšati pronalaženje pogodnog mjesta za gniježđenje. Također, cilj akcije je i povećanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti bregunica i ostalih ptica za cijeli ekosustav.

 

Skip to content