Predstavljen projekt Posjetiteljskog centra Gaveznica

Završila je izrada projektno-tehničke dokumentacije za Posjetiteljski centar Gaveznica, čija je izgradnja planirana u Lepoglavi, neposredno uz istoimeni geološki spomenik prirode. Riječ je o lokalitetu na kojem se nalazi ostatak fosilnog vulkana i nalazište poludragog kamena ahata, a koji već dugi niz godina pobuđuje pažnju posjetitelja i šire javnosti. Kako bismo ovu jedinstvenu prirodnu vrijednost dodatno predstavili javnosti, u suradnji s Varaždinskom županijom i uz podršku Grada Lepoglave pokrenuli smo projekt izgradnje i uređenja posjetiteljskog centra. Za izradu potrebne projektno-tehničke dokumentacije odobrena su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a samu dokumentaciju izradio je stručni tim iz tvrtke APE d.o.o. iz Zagreba. U izradu koncepta edukacijsko-interpretacijskog postava bili su uključeni i stručnjaci s područja geologije, okupljeni u stručnom timu tvrtke Geologicum d.o.o. iz Zagreba.

Popularno-znanstvena interpretacija geolokaliteta Gaveznica – Kameni vrh obuhvaća tematske cjeline o vulkanima i vulkanizmu, postanku vulkana i njihovim pratećim pojavama, pradavnom lepoglavskom vulkanu, vulkanskim stijenama te neizostavnom lepoglavskom ahatu, ali i bioraznolikosti Ivanščice na čijim se sjevernim obroncima lokalitet i nalazi. Kroz multimedijalni interpretacijski postav posjetitelji će moći upoznati geološku povijest Zemlje, zaviriti u unutrašnjost vulkana, doživjeti erupciju i izlijevanje lave, razgledati vulkanske stijene i minerale, posjetiti živopisnu „sobu ahata“, proučavati 3D model Ivanščice, stati na svemirsku vagu i još mnogo toga.

Uz multifunkcionalnu konferencijsku dvoranu i prostor za odvijanje različitih tipova radionica, ovaj centar je projektiran na način da omogući edukaciju, informaciju, zabavu, odmor i razonodu posjetiteljima svih uzrasta, ali da u konačnici postane mnogo više od izložbenog postava te preraste u centar za georaznolikost sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Izrađena projektno-tehnička dokumentacija prijavit će se na jedan od budućih natječaja, radi sufinanciranja radova izgradnje iz europskih fondova.

Skip to content