Poziv za uključivanje u akciju prebrojavanja kockavice u 2019.-oj godini

Kockavica, drugog naziva močvarni tulipan ili kukovača, plijeni poglede predivnim visećim cvjetovima crvenosmeđe do purpurne boje koji su prošarani svijetlim i tamnim šarama tvoreći „šahovnicu“, pa otuda i hrvatsko ime – kockavica. To je zeljasta trajnica koja se razvija iz lukovice, a cvate od ožujka do travnja. Zbog gubitka vlažnih staništa na kojima raste, prestanka košnje i ispaše te zapuštanja livada i zaraštavanja, kockavica je postala ugrožena i rijetka biljna vrsta te je zaštićena Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama (NN, broj 144/13, 73/16).

Akcija praćenja stanja odnosno prebrojavanja kockavice provodi se još od 2005. godine, u sklopu Nacionalnog sustava praćenja stanja bioraznolikosti. Zbog svoje prepoznatljivosti i lako dostupnih staništa u samo prebrojavanje kockavice uključuju se mnoge osnovne i srednje škole s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije, čijim se đacima ujedno na konkretnim primjerima objašnjava važnost očuvanja prirode.

Ovim putem pozivamo sve osnovne i srednje škole s područja Varaždinske županije da se uključe u akciju prebrojavanja kockavice, kao i da prisustvuju radionici na temu metodologije monitoringa kockavice koja će se održati 19. veljače 2019. godine (utorak) u 16 sati u prostorijama Prve gimnazije Varaždin, a vodit će ju Martina Vidović, nastavnica biologije u Prvoj gimnaziji Varaždin.

Ukoliko uočite kockavicu ili Vam je poznat neki od lokaliteta na kojima ona raste molimo Vas da nalaz javite u Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na Varaždinske županije (zastita.prirode@vz.t-com.hr ili na broj telefona: 042 300 640), te da se uključite u akciju prebrojavanja kockavice.

Skip to content