Park prirode na mjestu susreta Alpa, Dinarida i Panonskog mora?

U četvrtak, 16. veljače, u Hrvatskom je saboru održan okrugli stol na temu inicijative za proglašenje novog zaštićenog područja u kategoriji parka prirode, koje bi moglo obuhvatiti gorske masive Ivanščice, Strahinjščice, Maceljske i Ravne gore. Tom je prilikom predstavljena i publikacija čiji je urednik Roman Ozimec, a suizdavač Javna ustanova Priroda Varaždinske županije, u kojoj su predstavljene prirodne, kulturne i tradicijske vrijednosti potencijalnog budućeg parka prirode.

Inicijativa za zaštitu nije nova. Štoviše, o nužnosti zaštite Ivanščice i Ravne gore promišljalo se još početkom 20. stoljeća! “Sačuvanje remek-dijela prirode”, bila je jedna od točaka u planiranom programu rada Povjerenstva za zaštitu prirode još daleke 1937. godine, što nam otkriva rukopis poznatog prirodoslovca Franje Koščeca. “Generacije će nam biti zahvalne ako im budemo znali sačuvati jedan kutić prirode”, istaknuo je tada Koščec. Njegove riječi napisane prije punih 85 godina jednako su aktualne i danas, kada smo više nego ikada svjesni da moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi smo prirodne vrijednosti, kroz održivo korištenje, ostavili generacijama iza nas.

Na struci je da donese konačnu odluku o obuhvatu i odgovarajućoj kategoriji zaštite područja Ivanščice, Strahinjščice, Ravne gore i Maceljskog gorja, a baš kao što su poručili naši prethodnici iz prošlog stoljeća poručujemo i mi: remek-dijela prirode moramo očuvati i zaštititi!

Skip to content