Osnovan Upravljački odbor prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav

Dana 9. listopada 2018. godine u mađarskom National Memorial centru u Mohacs-u potpisan je Memorandum o osnivanju Upravljačkog odbora prekograničnog Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav.

U ime domaćina okupljene je pozdravio direktor Nacionalnog parka Dunav-Drava Szabolcz Zavoczky, a podršku ovoj inicijativi izrazio je i Josip Hren, predstavnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Inicijativu i tekst Memoranduma okupljenima je predstavila ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo, dok je našu ustanovu predstavljala ravnateljica Jelena Pavleković.

Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav proglašen je na području Mađarske i Hrvatske u srpnju 2012. godine odlukom UNESCO-vog Međunarodnog kordinacijskog vijeća programa “Čovjek i biosfera (Man and Biosphere – MAB)”. Uspostavljanjem prekograničnih rezervata biosfere države iskazuju službenu potvrdu volje za suradnjom na upravljanju ekološkim sustavima koje dijele, a  UNESCO kao institucija UN-a potvrđuje ovu političku volju na međunarodnoj razini. Upravljački odbor nastao je kao rezultat dugogodišnje suradnje ustanova koje upravljaju zaštićenim i Natura 2000 područjima s obje strane granice, kako bi se koordinirano još bolje upravljalo zaštićenim područjima, podizala svijest javnosti o potrebi očuvanja i unapređenja statusa izuzetne biološke raznolikosti ovog područja, pripremali budući zajednički projekti, poticala istraživanja područja i edukativne aktivnosti, te pridonjelo održivom razvoju lokalnih zajednica.

Upravljački odbor ima 9 institucija članica (Nacionalni parkovi Duna-Drava i Balaton-felvidéki, Park prirode Kopački rit, te 6 Javnih ustanova koje upravljaju zaštićenim područjima Međimurske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije).

Institucije članice predsjedavati će Upravljačkim odborom u dogovorenom rasporedu, u intervalima od 6 mjeseci, a čast da prva predsjeda Upravljačkim odborom, pripala je Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije.

Skip to content