Off-road vožnja i zaštita prirode

Off-road vožnja, odnosno vožnja na neasfaltiranim površinama u prirodi danas postaje sve popularnija. No razmišljamo li o posljedicama za prirodu i okoliš koju takva aktivnost može prouzročiti?

Zakonski, off-road vozila su vozila i bicikli izvan površina namijenjenih vožnji: automobili, džipovi, quadovi, enduro i cross motocikli, brdski i downhill bicikli itd. Vrste off-roadinga variraju u intenzitetu, od slobodnih vožnji s nemodificiranim vozilima do natjecanja s prilagođenim vozilima i profesionalnim vozačima.

Zakonom o zaštiti prirode, vožnja izvan područja namijenjenih za vožnju zabranjena je u zaštićenim područjima, međutim, kretanje off-road vozila izvan postojećih puteva i staza još uvijek nije zakonski odgovarajuće regulirano.

Zbog destruktivnog utjecaja koji ima na prirodu, off-road vožnja sve se više kritizira. Uz onečišćenje zraka ispušnim plinovima i onečišćenje tla (npr. curenjem motornog ulja), off-road vožnja ugrožava biljni i životinjski svijet. Uz fizičko uništavanje jedinki biljaka i životinja, prolaskom vozila uništavaju se i njihova staništa, npr. povremene lokve važne za razmnožavanje vodozemaca. Nerijetko dolazi i do vožnje na potpuno neprimjerenim područjima, primjerice u koritima vodotoka, pri čemu se oštećuju obale i korito te onečišćuje voda. Uz sve navedeno, off-road vožnja oštećuje postojeće puteve i staze, narušava strukturu tla te potiče eroziju. Ne smije se zaboraviti ni buka koja, osim što uznemiruje životinjski svijet, istovremeno umanjuje doživljaj svim ostalim korisnicima prostora, na primjer planinarima.

S obzirom na sve navedeno, predlažemo da ipak birate prikladnije oblike rekreacije i boravka u prirodi.

 

Skip to content