Održan 17. Skup stručnih službi javnih ustanova

U organizaciji Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, od 10. do 12. listopada održan je 17. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, čiji su domaćini i suorganizatori bili Javna ustanova Nacionalni park Brijuni i Javna ustanova Natura Histrica. Na ovogodišnjem skupu prisustvovali su i predstavnici JU Priroda Varaždinske županije.

Cilj ovakvih skupova koji se od 2007. godine kontinuirano održavaju jednom godišnje je informiranje, razmjena iskustava i edukacija djelatnika javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže o novostima u zaštiti prirode, načinima provođenja djelatnosti zaštite prirode, obvezama koje treba provesti radi učinkovitije i ujednačenije zaštite, očuvanja i promicanja te održivog korištenja zaštićenih područja i područja ekološke mreže.

Gubitak bioraznolikosti danas se odvija nezaustavljivom brzinom, zbog čega je jedan od novih izazova EU politika upravo obnova prirode. Pred djelatnicima iz sektora zaštite prirode u narednom su periodu novi izazovi vezani uz obnovu narušenih ekosustava, stoga je razmjena znanja i iskustava unutar sektora zaštite prirode od izuzetne važnosti za budući što uspješniji rad djelatnika javnih ustanova.

 

Skip to content