Obljetnica zaštite naše “male špilje velikog značaja”

Kao paleontološki spomenik prirode, Špilja Vindija zaštićena je daleke 1964. godine i ove godine obilježavamo 60 godina od proglašenja njezine zaštite. Tim je povodom u utorak, 19. ožujka ove godine u Županijskoj palači Varaždinske županije održan znanstveno-stručni skup na kojem su predstavljene aktivnosti koje su tijekom 2023. godine provedene ili pokrenute s ciljem zaštite, očuvanja i prezentacije ovog vrijednog prirodnog i kulturnog dobra.

Predavači iz Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Gradskog muzeja Varaždin, zagrebačkog Instituta za antropologiju i ADIPE – društva za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske na skupu su predstavili sva do sada provedena istraživanja špilje, zaštitna arheološka istraživanja jednog od preostalih unutarnjih profila špilje te biospeleološka istraživanja i praćenja stanišnih uvjeta špilje koja su provedena tijekom 2023. godine. Na skupu je predstavljena i izrađena projektno-tehnička dokumentacija za dodatnu zaštitu ulaza i uređenje dijela unutrašnjosti špilje, geodetska izmjera i izrada 3D modela špilje kao i konceptualna skica planiranog interpretacijsko-istraživačkog centra u Donjoj Voći.

Tijekom skupa, u Županijskoj palači bio je izložen i dio predmeta iz špilje Vindije, koji je samo dio velike količine građe koja se čuva u Gradskom muzeju Varaždin, od paleontološke zbirke pa sve do zbirke novovjekovne građe, vremenskog raspona većeg od 30.000 godina. Zahvaljujemo svim predavačima i institucijama koje su pomogle u organizaciji ovog skupa, a našoj „maloj špilji velikog značaja“ želimo da konačno dobije status zaštite i interpretacije kakav zaslužuje.

Skip to content