Obilježen Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj

Iznimno posjećeno predavanje na temu inventarizacije i vrednovanja leptira uz rijeku Bednju u Varaždinskoj županiji  održano je 25. svibnja 2018. godine u dvorani Županijske skupštine Varaždinske županije, u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj. Tom prilikom predstavljena je i publikacija „Leptiri uz Bednju u Varaždinskoj županiji“ koja je tiskana u sklopu projekta inventarizacije i vrednovanja faune dnevnih i noćnih leptira na livadama uz rijeku Bednju.

U ime Varaždinske županije sve je okupljene pozdravila posebna savjetnica župana gđa. Natalija Martinčević, dok je publikaciju predstavila gđa. Alenka Car iz javne ustanove. Predavanje s mnogo zanimljivih i korisnih informacija o rasprostranjenosti, brojnosti i ugroženosti različitih vrsta danjih i noćnih leptira održao je Toni Koren iz strukovne udruge Hyla, te pažnju javnosti skrenuo na potrebu očuvanja doline rijeke Bednje koja je sastavni dio ekološke mreže Natura 2000.

Prekrasni i graciozni, raznovrsni i očaravajući, maleni, ali lako zamjetljivi, leptiri vas vode na sunčanu stranu života. A svatko zaslužuje malo sunca. – Jeffrey Glassberg

Skip to content