Obilježavanje Međunarodnog dana rijeke Drave

Kao i mnoge druge rijeke, i rijeka Drava ima svoj dan. Naime, svake se godine 23. rujna na međunarodnoj razini obilježava Dan rijeke Drave. Drava je jedna od posljednjih europskih nizinskih rijeka koja je očuvala prirodnu dinamiku te time zadržala i izuzetnu biološku raznolikost, stoga je važno podsjetiti javnost na potrebu očuvanja prirodnih i kulturnih vrijednosti dravske regije na međunarodnoj razini.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave, Sveučilište Sjever i Varaždinska županija organiziraju prigodan program 27. rujna s početkom u 19 h u Skupštinskoj dvorani Varaždinske županije. Uz izložbu slika dravskih motiva višestruko nagrađivanog autora Krunoslava Večenaja, predstavljanje instalacije Vodene note za koju je autorica Lucija Petrović primila Rektorovu nagradu za 2021. godinu, kratkog dokumentarnog filma također bivše studentice Medijskog dizajna Sveučilišta Sjever Mare Koceve kojeg će predstaviti akademski slikar doc.art. Antun Franović, tradicionalnog spusta Vuko-Varaždin organizatora spusta Nenada Šanteka, zanimljiva predavanja održati će i profesori Sveučilišta Sjever: izv.prof.dr.sc. Lovorka Gotal Dmitrović o kvaliteti vode rijeke Drave te izv.prof.dr.sc. Bojan Šarkanj o utjecaju rijeke Drave na odrastanje i rad dr. Rudolfa Steinera. Koordinatorica programa je izv.prof.dr.sc. Lovorka Gotal Dmitrović sa Sveučilišta Sjever.

Pozivamo vas da nam se pridružite u ovom obilježavanju, kao i da svojim aktivnostima doprinesete očuvanju rijeke Drave, koja je dio najvećeg zaštićenog riječnog područja u Europi.

Skip to content