Noć šišmiša privukla je veliki broj posjetitelja

Međunarodna noć šišmiša ove je godine po prvi puta obilježena i u Varaždinskoj županiji. U dupkom punoj dvorani Županijske palače u četvrtak, 12. rujna, mali i veliki posjetitelji su s velikim zanimanjem slušali predavanje o šišmišima, sudjelovali na radionici i kvizu, a potom su svi zajedno s bat detektorima otišli u Šetalište Vatroslava Jagića u potragu za ovim letećim sisavcima.

Šišmiši su važan dio svjetskih ekosustava i pokazatelj su zdravog okoliša. U sklopu zanimljivog predavanja koje je održala Mirna Mazija, predsjednica Udruge za zaštitu šišmiša Tragus, moglo se saznati da se oni jedini hrane noćnim kukcima, pa tako i komarcima čiji broj pokušavamo držati pod kontrolom. O šišmišima vlada mnogo predrasuda, poput toga da se zapliću u kosu ili piju krv, što naravno, nije točno. Najviše interesa za tajni život šišmiša pokazali su oni najmlađi posjetitelji, naši budući prirodoslovci, što je sasvim sigurno rezultat angažmana i truda njihovih roditelja, odgojitelja i nastavnika. Hvala im na tome! Sretnom dobitniku naše nagrade (Teo Vito iz Varaždina) čestitamo još jednom.

Unatoč svojoj pozitivnoj ulozi u prirodi, šišmiši su danas izuzetno ugrožena skupina životinja. U posljednjih pedeset godina od ukupnog broja svojti šišmiša izumrlo ih je 20, a 25 % ih je ugroženo. U Hrvatskoj žive čak 33 vrste šišmiša od njih ukupno 45 u Europi, a nalazimo ih i na području Varaždinske županije. Tako je u sklopu monitoringa provedenog u srpnju ove godine u Župnoj crkvi Svetog Petra i Pavla u Petrijancu zatečena kolonija šišmiša iz roda dugoušani. Zatečene su ženke s mladima, što je važan podatak koji govori da se tamo osjećaju sigurno i da će ih vjerojatno biti više slijedeće godine.
Hvala svima koji su sudjelovali na ovogodišnjem obilježavanju Noći šišmiša, uz obećanje da ćemo se sa šišmišima družiti i slijedeće godine!

Skip to content