Naš čuvar prirode ponovo u akciji!

U četvrtak, 23. veljače, na dojavu od strane djelatnika HE Varaždin, naš je čuvar prirode na terenu pronašao ozlijeđenu sovu. Radilo se o strogo zaštićenoj vrsti ptice, maloj ušari (Asio otus).

Brzom intervencijom čuvara prirode i djelatnika HE Varaždin, ozlijeđena je sova uhvaćena i predana na daljnje zbrinjavanje i njegu voditelju Centra za zbrinjavanje divljih životinja AWAP.

Mala ušara pripada porodici sova. Živi na prostoru Europe, Azije, Sjeverne Amerike i Afrike, a jedna je od sova koje najčešće viđamo na području Hrvatske. Zimi se skuplja u manje skupine te za dnevni odmor koristi stabla unutar naseljenih područja. Prepoznatljiva je po „uškama“ na vrhu glave – uzdignutom perju koje podsjeća na uši, po čemu je dobila i ime. Ima crni kljun, oči su joj narančasto-crvenkaste boje, a noge prekrivene paperjem. Za dnevni odmor voli koristiti crnogorična stabla, zbog gustih granja u kojima se lakše može sakriti, međutim ponekad ju možemo vidjeti i na bjelogorici obrasloj bršljanom. U sumrak napušta svoja gnijezda radi noćnog lova, hrani se sitnim glodavcima koje nalazi na okolnim poljima. Njena obitavališta prepoznajemo po gvalicama na tlu, ostacima dlake i kostiju koje sova ne može probaviti.

Skip to content