Najmlađi posjetitelji u špilji Vindija

Znatiželjna ekipa djece iz dječjeg vrtića „Zeko“ iz Varaždina posjetila je spilju Vindija. Dana 13. ožujka njih tridesetak stiglo je do ovog poznatog paleontološkog i arheološkog nalazišta, gdje su ih dočekale djelatnice Javne ustanove PRIRODA Varaždinske županije.

Svi su oni već znali da je u spilji Vindija nekada davno boravio pračovjek i špiljski medvjed, no tom su prilikom saznali i da je špilja prilikom pronalaska bila skoro u potpunosti zatrpana zemljom. Prve zabilješke o Vindiji potječu od Ivana Kukuljevića Sakcinskog s kraja 19. stoljeća, dok su Stjepan Vuković i Mirko Malez iskopavali i istraživali spilju tijekom 20. stoljeća. Pronađeni fosilni ostaci ljudi i brojnih životinja, zajedno s više tisuća kamenih i koštanih rukotvorina, razlog su zbog kojih se Vindija danas ubraja među najznačajnija europska paleolitička nalazišta.

Spilja Vindija je formirana različitim geološkim procesima u stijenama taloženim u Panonskom moru prije oko 15 milijuna godine, dok je prije 35 000 godina u njoj povremeno boravio čovjek – vindijski neandertalac. Ulazak i šetnja spiljom oduševila je svu djecu, a neki od njih su nakon toga izrazili želju da i sami jednog dana postanu znanstvenici – arheolozi ili paleontolozi.

Skip to content