Na vrhu Ivančice obilježen Dan planeta Zemlje

Jučer, 25. travnja, u organizaciji Javne ustanove, Speleološke udruge „Kraševski zviri“ iz Ivanca i Planinarskog društva Ivančica, u Planinarskome domu Ivančica održana su predavanja o biljnome svijetu Ivančice o kojemu je govorio Dubravko Šincek, dok je Valentina Kraš govorila o speleološkim objektima Ivančice i važnosti njihove zaštite. Na taj smo način dali svoj doprinos u ovogodišnjem obilježavanju Dana planeta Zemlje.

Ivančica je jedna od naših najmanje istraživanih planina, no unatoč tome na njoj je utvrđeno više od 700 biljnih svojti, a procjenjuje se da ih ima i mnogostruko više. Na Ivančici nalazimo brojne zakonom zaštićene biljne vrste (velika sasa, alpski jaglac, crveni likovac) te neke od Natura 2000 vrsta kao što je jadranska kozonoška. Osim toga što je bogata biljnim vrstama, Ivančica je i važan vodonosni sustav s brojnim izvorima i čistom izvorskom vodom.

Na Ivančici se nalaze i brojni speleološki objekti kao što je rudnik Kraševski zviri, špilja Generalski stol i Bračkova špilja. Nažalost, brojni su speleološki objekti zatrpavani svim vrstama otpada što je prepoznato kao problem te su u sklopu inicijative „Čisto podzemlje“ volonterskim akcijama speleologa tri speleološka objekta na Ivančici uspješno očišćena od smeća. Speleološki objekti direktna su veza Zemljine površine s podzemnim vodama i važno je osvijestiti da otpad bačen u takve objekte rezultira zagađenjem vode koju na kraju pijemo.

Skip to content