MONITORING UŠARE U VARAŽDINSKOJ ŽUPANIJI

Monitoring sove ušare u Hrvatskoj provode volonteri, osluškivanjem pjevanja mužjaka na potencijalnim lokacijama za gniježđenje. Osluškivanjem ušara od sredine veljače do sredine ožujka dolazi se do podataka o njihovoj rasprostranjenosti što doprinosi zaštiti ove vrste. Na lokacije se stiže 30 minuta prije zalaska Sunca, a osluškuje se do trenutka kada se skoro sasvim smrači.

Ušara je najveća europska vrsta sova, s rasponom krila do 170 centimetara. U Hrvatskoj uglavnom nastanjuje priobalna i gorska područja. Njezino stanište uključuje strme stijene i otvorena područja, a gnijezdi se na teško dostupnim liticama, stijenama i u kamenolomima. Aktivna je u sumrak i noću zbog čega ju je teško vidjeti, ali se može lako čuti u sumrak tijekom kasne zime.

Ovogodišnjim monitoringom ušare prisustvo mužjaka potvrđeno je na više lokacija u Varaždinskoj županiji, uključujući i područje ekološke mreže HR1000008 Bilogora i Kalničko gorje, za koje je ušara jedna od ciljnih vrsta.

Potencijalnu ugrozu za vrstu predstavljaju neizolirani dalekovodi, krivolov i trovanje, a prijetnju predstavlja i uznemiravanje na gnjezdilištima zbog rekreativnih aktivnosti (penjanje i planinarenje).

 

Glasanje mužjaka sove ušare poslušajte u videu ispod.

Skip to content