Međunarodni dan rijeke Drave

Kao i svaka druga velika rijeka, rijeka Drava ima svoj dan koji se obilježava 23. rujna svake godine. Tim je povodom 21. rujna u Županijskoj palači održan raznoliki prigodni program, kojeg je već tradicionalno organiziralo Sveučilište Sjever u suradnji s Varaždinskom županijom. Koordinator programa bila je izv. prof. dr. sc. Lovorka Gotal Dmitrović.

Bila je to prilika da se zainteresirana prisutna javnost upozna s podacima o kvaliteti vode rijeka Drave i Plitvice te promjenama do kojih je došlo u posljednjih nekoliko desetljeća, sazna zanimljive informacije o ribama rijeke Drave koja je poznata kao rijeka s najraznolikijom ribljom faunom te informira o mjerama zaštite od poplava. Predstavljen je i već tradicionalni spust rijekom Dravom „Vuko-Varaždin 2023.“ koji je ove godine održan 18. puta, kao i Plan upravljanja Regionalnim parkom Mura-Drava i pridruženim zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže (PU 007), zajedno sa ključnim aktivnostima koje će se u narednih 10 godina provoditi na zaštiti prirodnih vrijednosti rijeke Drave u Varaždinskoj županiji.

Prisutni građani mogli su razgledati i izložbu „Moja Drava“ Roberta Garafolića, koji je inspiraciju za ovu izložbu pronašao u vodi koja pročišćuje i stablima koja uz rijeku prkose svim nedaćama. Riječ je o varaždinskom umjetniku kojega je Drava inspirirala za razvoj jedinstvene tehnike slikanja u Dravi, korištenjem prirodnih pigmenata uz zvukove prirode, u miru i tišini koju samo rijeka može pružiti.

Skip to content