Međunarodni dan planina 2019 – Planine su važne za mlade

Na inicijativu Opće skupštine UN-a 11. prosinac je proglašen Međunarodnim danom planina i ove se godine obilježava 17. put zaredom. Prilika je to za skretanje pažnje na važnost planina, koje su važna karika u očuvanju kvalitetnog života cjelokupnog čovječanstva. Planine čine ¼ svjetskog krajolika, opskrbljuju nas s čak 70% pitke vode, dom su za 25% biljnog i životinjskog svijeta te gotovo svaki deseti stanovnik zemlje živi u planinskom području. Usprkos svim ovim nevjerojatnim činjenicama, planine su izložene svakodnevnom uništavanju. Izložene su klimatskim promjenama, nekontroliranim eksploatacijama ruda i šuma te prirodnim nepogodama, a sve to ima nemjerljive posljedice za cjelokupno čovječanstvo.

Tema ovogodišnjeg dana planina je „Važnost planina za mlade“, čime se želi istaknuti činjenica da za mlade u ruralnom području život može biti težak. Posljedica toga su migracije s planinskim područja, što dovodi do napuštanja poljoprivrede, degradacije zemljišta i gubitka starih kulturnih tradicija.

Prilikom obilježavanja međunarodnog dana planina svakako treba spomenuti i planine u našoj okolini, posebno planinu Ivanščicu. Ivanščica je poznata i kao „krov Hrvatskog zagorja“, a njezin vršni dio je sastavni dio ekološke mreže Natura 2000 – područja očuvanja značajnog za vrste i stanišne tipove. Zauzima površinu veću od 6.000 ha, a proteže se kroz Varaždinsku i Krapinsko- zagorsku županiju. Područje je to rasprostranjenosti brojnih rijetkih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, poput šumske tise (Taxus baccata), lovorastog likovca (Daphne laureola), velike sase (Pulsatilla grandis), hrvatskog karanfila (Dianthus giganteus ssp. croaticus) i brojnih drugih.

Svojim blagim padinama i geografskim položajem Ivanščica je kao stvorena za ugodno planinarenje. Na njezinim obroncima i danas nalazimo naseljena mjesta. Ime je dobila po katoličkom redu Ivanovci koji su na sjevernom području imali svoje posjede. I upravo takva pitoma, ali i nepredvidiva privlači mnoge znatiželjnike. Visoka je 1.061 m, na njezinom se vrhu nalazi planinarski dom, a do vrha vodi nekoliko uređenih i markacijama obilježenih planinarskih puteva i staza. Ukoliko to još niste do sada, prošećite putevima i stazama naše Ivanščice, čuvajući pri tome njezine prirodne vrijednosti.

Skip to content