Međunarodni dan krajobraza

Od 2017. godine 20. listopada obilježava se kao Međunarodni dan krajobraza Vijeća Europe, a povodom usvajanja Konvencije o europskim krajobrazima koju je 20. listopada 2000. godine u Firenci potpisala i Republika Hrvatska.

Donošenjem Zakona o potvrđivanju Konvencije o europskim krajobrazima (NN – Međunarodni ugovori, br. 12/2002) Hrvatska je formalno preuzela obvezu provedbe Konvencije te time i davanja vlastitog doprinosa ostvarivanju postavljenih ciljeva: promicanja zaštite, upravljanja i planiranja krajobraza te sudjelovanja u europskoj suradnji o pitanjima krajobraza. Prihvatila je i obvezu da krajobraze zakonom priznaje kao sastavnicu čovjekova okruženja, izraz raznolikosti zajedničke kulturne i prirodne baštine te temelj identiteta područja, ali i obvezu prepoznavanja karaktera krajobraza na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini.

Na području Varaždinske županije možemo pronaći izuzetnu raznolikost i bogatstvo različitih krajobraza  u kojima se ne odražava samo naša sadašnjost, nego i prošlost te kulturni razvoj kroz stoljeća. Možemo se pohvaliti s još uvijek raznovrsnim, živopisnim i relativno očuvanim područjima koja su zbog svojih značajki, položaja, prirodne i graditeljske baštine vrlo atraktivna pa ih zato rado posjećujemo, u njima se odmaramo i rekreiramo.

Skip to content