Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

Tijekom svibnja postoji čitav niz prigodnih dana kojima se pažnja javnosti nastoji skrenuti na teme koje su od značaja za zaštitu prirode. Svjetski dan pčela obilježava se 20. svibnja, Europski dan mreže Natura 2000 21. svibnja, 22. svibnja obilježavamo Međunarodni dan bioraznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, dok je 24. svibanj Europski dan parkova. Iako svaki od navedenih dana u fokusu ima pojedinu temu značajnu za sektor zaštite prirode, Međunarodni dan bioraznolikosti (koji je ujedno i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj) sve teme nekako objedinjuje u jednu: prirodu moramo (o)čuvati!.

Ovogodišnji Međunarodni dan bioraznolikosti održava se pod geslom „Od dogovora do djelovanja: Obnovimo bioraznolikost“ i naglašava obvezu aktivnog djelovanja u zaštiti prirode, radi ispunjenja novousvojenih globalnih ciljeva za očuvanje bioraznolikosti. Naime, novi Globalni okvir za bioraznolikost iz Kunminga i Montreala, prihvaćen u prosincu 2022. godine, zahtjeva transformativne promjene društva te sadrži ključne ciljeve zaštite 30 posto svjetskog kopna i mora i restauraciju 30 posto degradiranih kopnenih, slatkovodnih i morskih ekosustava. Pokretanje hitnih mjera za zaštitu vrsta i očuvanje genetske raznolikosti, smanjenje rizika od zagađenja iz svih izvora, značajno smanjenje rizika od pesticida i štetnih kemikalija, te osiguravanje održivog upravljanja površinama pod poljoprivredom, ribarstvom i šumarstvom uz primjenu praksi bliskih prirodi, samo su neki od njih.

Ne dopustimo da nas samo povremeno obilježavanje datuma značajnih za zaštitu prirode podsjeti na važnost očuvanja bioraznolikosti, jer svakog smo dana u prilici učiniti nešto dobro za prirodu. Svatko od nas kroz promjene svakodnevnih navika – davanjem prednosti lokalnim, svježim i sezonskim poljoprivrednim proizvodima, razdvajanjem otpada i recikliranjem, štednjom vode i izbjegavanjem upotrebe plastike ili ozelenjivanjem prostora – može smanjiti svoj ‘ekološki otisak’. Očuvana priroda nam je saveznik i u borbi protiv klimatskih promjena, čije su posljedice ove godine posebno vidljive u drugoj polovici ekstremno hladnog i kišnog mjeseca svibnja. Stoga ‘Poslušajmo glas prirode’ i (o)čuvajmo bioraznolikost! https://glasprirode.hr/

 

 

Skip to content