Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj

Godine 1992. na Konferenciji UN-a u Rio de Janeiru potpisana je Konvencija o biološkoj raznolikosti koja je na snagu stupila 29. prosinca 1993. godine i od tada se taj dan obilježavao kao Svjetski dan biološke raznolikosti. Konvencija se razvila kao posljedica spoznaje o ugroženosti biološke raznolikosti u svijetu te ubrzanog gubitka vrsta i staništa, a Hrvatska je postala njezinom punopravnom članicom 1997. godine.

Generalna skupština UN-a 20. je prosinca 2000. godine usvojila rezoluciju kojom je određen novi datum obilježavanja Međunarodnog dana biološke raznolikosti – 22. svibnja, zbog većeg broja blagdana i praznika u mjesecu prosincu u isto vrijeme. Uz obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti, 22. svibnja u Hrvatskoj se obilježava i Dan zaštite prirode kojeg je proglasio Hrvatski sabor donošenjem Zakona o zaštiti prirode 2003. godine.

Ovogodišnja je tema Međunarodnog dana biološke raznolikosti „Mi smo dio rješenja“, što je nastavak na prošlogodišnju temu „Rješenja su u prirodi“. Biološka raznolikost smanjuje se pod izravnim ili neizravnim utjecajem čovjeka, stoga je važno osvijestiti da čovjek svojim djelovanjem može biti dio problema, ali i dio rješenja. Ovogodišnja inicijativa poziva upravo na to da budemo dio rješenja koja nam priroda nudi i da biološku raznolikost iskoristimo kao temelj na kojemu ćemo graditi kvalitetniji život – od kvalitetne pitke vode, hrane, zraka, zdravstvenih pitanja i održive egzistencije.

S aspekta biološke raznolikosti, Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja Europe, zahvaljujući svojem geografskom položaju te ekološkim i klimatskim uvjetima. Što prije osvijestimo da imamo prirodno bogatstvo i rješenja koja nam priroda nudi kada nije opterećena ljudskim faktorom zagađenja i uništenja, prije ćemo uspjeti spriječiti daljnje osiromašenje biološke raznolikosti i očuvati kvalitetu života.

Skip to content